Samen schoffelen zorgt voor spanningen

Mandeligheid, het beheer van openbaar gebied door bewoners, blijkt niet altijd te werken. In Almere mogen bewoners de grond weer teruggeven aan de gemeente.

Honderden stukken grond De gemeente hanteert al jaren mandeligheid als manier voor bewoners om grond te beheren. Het gaat dan bijvoorbeeld om een vijver, een boomgaard of een binnentuin. Soms biedt de gemeente het zelf aan, het kan in het koopcontract van een projectontwikkelaar staan, maar bewoners kunnen ook zelf besluiten een vijver of straat te beheren. Almere schat het aantal mandelige stukken grond in de gemeente op enkele honderden.

Burenruzie Een van de redenen om mandeligheid in te voeren was het bevorderen van de sociale cohesie. Die reden zal niet meer worden gebruikt door de gemeente, want mandeligheid leidt ook tot burenruzies. ‘Uit onderzoek bleek dat het vaak lastig is voor bewoners om het beheer in harmonie te blijven doen. De een is heel fanatiek en de ander doet niets. Dat levert spanningen op in de wijk’, aldus een gemeentewoordvoerder.

Strikte voorwaarden De gemeente neemt grond terug, maar doet dat wel tegen strikte voorwaarden. Bewoners die meedoen moeten, bijvoorbeeld in hun VVE, unaniem besluiten afstand te doen van de grond. Ze moeten bewijzen de grond niet meer te kunnen beheren, bijvoorbeeld omdat het te duur is, vanwege fysiek ongemak of omdat de samenstelling van de bevolking is veranderd. ‘Daarbij moet er een publiek belang zijn om de grond terug te nemen, bijvoorbeeld een water waar boten niet meer doorkunnen als het niet wordt beheerd.’ Een adviescommissie moet dit beoordelen, waarna de gemeente een besluit neemt. ‘De grond krijgen we dan voor niets. Wel betalen we de transactiekosten, de notaris, en zijn er kosten voor de commissie. Daar hebben we 50.000 euro voor gereserveerd.’ De extra kosten voor het beheer van de grond door de gemeente zitten daar nog niet bij. ‘Dat zal apart begroot moeten worden.’

Juridisch Mocht er geen unanimiteit zijn en de bewoners laten het beheer er toch bij zitten, dan is het niet de verantwoordelijkheid van de gemeente om de grond er toch netjes uit te laten zien. ‘Dat moeten we dan accepteren. De gemeente heeft er geen last van, voor de bewoners zelf is het zichtbaar.’ Ook als het publieke belang op het spel staat, is dit toch ondergeschikt aan de unanimiteitsbeslissing van de bewoners, zelfs als er dus maar eentje tegen is. Meer nieuws
18-04-2012 - Samen schoffelen zorgt voor spanningen
24-02-2011 - Boetes voor niet inschrijven KvK
17-06-2010 - Lage BTW wel binnen, maar niet buiten
17-06-2010 - Beheer van appartementengebouwen is een vak
07-06-2010 - VvE mocht appartementseigenaar het gebruik van zijn woning ontzeggen
04-05-2010 - Minder belasting voor eigenaar appartement?
18-03-2010 - Aandeel reservefonds en belastingdienst
22-11-2009 - Het appartement en Belastingdienst
08-04-2009 - Vernieuwde website
 
  • Samen schoffelen zorgt voor spanningen
    Mandeligheid, het beheer van openbaar gebied door bewoners,... Lees verder

  • Boetes voor niet inschrijven KvK
    Duizenden appartementenbezitters riskeren een boete... Lees verder

  • Lage BTW wel binnen, maar niet buiten
    Een recent voorbeeld van Haagse logica: als u uw woning... Lees verder